Dzisiaj ![]() Możliwe burze 28° C |
śr. ![]() Bezchmurnie 25° C |
czw. ![]() Możliwe opady deszczu 21° C |
pt. ![]() Liczne przejaśnienia 18° C |
| Autor | Treść |
|---|---|
| poniedziałek 24 października 2011 15:00 miedza |
Temat: SAMORZĄDOWY INFORMATOR SMS - alerty |
| Witam, ostatnio troszkę grzebiąc w sieci znalazłem usługę SISMS, która jest najnowocześniejszą oraz jedyną w Polsce usługa dla Jednostek Samorządów Terytorialnych służącą do bezpośredniego ostrzegania i informowania mieszkańców za pomocą telefonów komórkowych. Z naszej w miarę bliskiej okolicy usługe taką ma uruchomiona Porabka z podziałem na Bujaków, Czaniec, Kobiernice itd. Bielsko Biała takiej usługi nie ma uruchomionej, nasza gmina Jasienica - także nie. Po wybraniu w opcji szukaj naszej gminy pojawia się komunikat: GMINA JASIENICA NIE JEST OBECNIE AKTYWNA, Jeśli chcesz, aby Twoja Gmina była aktywna, zadzwoń do Urzędu Gminy i powiedz o Systemie wczesnego ostrzegania mieszkańców SISMS! Gdy gmina będzie aktywna, będziesz mógł się zarejestrować wysyłając wiadomość tak.sbi05 na numer 661-000-112. System Samorządowy Informator SMS daje władzom samorządowym możliwość: ostrzegania przed zagrożeniami (zarządzanie kryzysowe), przesyłania wiadomości podnoszących jakość życia mieszkańców, podniesienia poziomu bezpieczeństwa mieszkańców, zarządzania komunikacją wewnętrzną; System informuje mieszkańców o: zagrożeniach - wichury, powodzie, śnieżyce, katastrofy, epidemie, awariach i remontach - pęknięta rura i brak wody, brak ciepła, droga zamknięta z powodu remontu, imprezach - kulturalnych, sportowych, turystycznych i akcjach organizowanych przez Gminę, i wiele innych - np. sesje Rady lub posiedzenia komisji w ważnych sprawach. Projekt ten jest współfinansowane ze Środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. więcej szczegółów tutaj: http://www.sisms.pl/pl/glowna.html Trzeba nacisnąć Urząd :) Krzysiek | |
| CytujZgłoś | |
| wtorek 25 października 2011 09:01 Gość: czdz |
| Czechowice także ma tą usługę - podobno działa dobrze ;) | |
| CytujZgłoś | |
| wtorek 25 października 2011 15:50 miedza |
|
Witam, byłem w Urzędzie Gminy, Wójta nie zastałem, rozmawiałem w tej sprawie z panią Sekretarz. Dowiedziałem się, że prędzej czy później taka usługa zostanie uruchomiona, bo 'musi', technika i potrzeby idą w tym kierunku, jednakże w obecnej chwili Urząd skoncentrowany jest we wdrażanie e-urzędu. Wprowadzanie e-urzędu moim zdaniem nie koliduje z wdrożeniem systemu ostrzegawczo-informacyjnego SISMS, są to dwie niezależne opcje. Własny wniosek złożyłem do biura podawczego w tym temacie, może pozostali urzędnicy bardziej otwarcie podejdą do tego pomysłu, gdy pismo nabierze urzędowego obiegu - czas pokaże.
Krzysiek |
|
| CytujZgłoś | |
| piatek 28 października 2011 16:19 Gość: halo |
| to jest system, który nie jest rozwijany od początku swojego istnienia. bazuje tylko na smsach a gmina kupuje na wejściu jakąś masę smsów a potem ma problem, bo ludzie się nie rejestrują a tu kupione jest na wejściu 50000 smsów za 30 tysięcy. są już lepsze rozwiązania niż sisms, które dają możliwość tworzenia nie tylko wiadomości sms. podniecanie się sismsem to jak podniecaniem się nokią sprzed 5 lat. kto pamięta jaki miał wtedy telefon i kto wtedy słyszał o ipodach czy ipadach? | |
| CytujZgłoś | |
| piatek 28 października 2011 17:02 Gość: koko |
| A jaki to system ten inny? Zapodaj :) | |
| CytujZgłoś | |
| piatek 28 października 2011 22:49 Gość: googli nie masz? |
| a co googli nie masz? wpisz powiadamianie mieszkańców i zobacz co mają inne gminy i sam porozkminiaj temat. | |
| CytujZgłoś | |
| sobota 29 października 2011 09:58 Gość: a po co je forum |
|
Gość: googli nie masz? napisał(a):a co googli nie masz? wpisz powiadamianie mieszkańców i zobacz co mają inne gminy i sam porozkminiaj temat. Te, synek - a na co jest forum, takis dupny pyskacz a skopiować artykułu z gugli nie umisz nawet skopiować, szczekaczu internetowy. Idź lepij na jabola niż zaśmiecać wątek pustymi postami, łosiu. |
|
| CytujZgłoś | |
| środa 02 listopada 2011 09:01 Gość: inny gość |
|
wpisałem tą frazę w google, i wyskakują gminy, które korzystają z jakiegoś systemu Alcetel.
Wydaje się całkiem dobry, mają fajną stronkę www.alcetel.pl, pytanie tylko ile kosztują... |
|
| CytujZgłoś | |
| środa 02 listopada 2011 14:06 Gość: gość |
| Jest kilka firm posiadających tą usługę, ceny kształtują się na podobnych poziomach. To jak Coca Cola vs Pepsi Cola. Cen w internecie usług nie znajdziemy, jedynie po kontakcie z przedstawicielem handlowym możemy wiedzieć więcej - ale takowy rozmawia jedynie z urzędnikami. | |
| CytujZgłoś | |
| czwartek 10 listopada 2011 11:03 Gość: boombel |
|
Gość: halo napisał(a):to jest system, który nie jest rozwijany od początku swojego istnienia. bazuje tylko na smsach a gmina kupuje na wejściu jakąś masę smsów a potem ma problem, bo ludzie się nie rejestrują a tu kupione jest na wejściu 50000 smsów za 30 tysięcy. są już lepsze rozwiązania niż sisms, które dają możliwość tworzenia nie tylko wiadomości sms. podniecanie się sismsem to jak podniecaniem się nokią sprzed 5 lat. kto pamięta jaki miał wtedy telefon i kto wtedy słyszał o ipodach czy ipadach? Zastanawiam się tylko skąd szanowny forumowicz zaczerpnął takie informacje o simsach (?) i jaki ma cel w poniższej reklamie alcetela ....?? |
|
| CytujZgłoś | |
| niedziela 27 listopada 2011 11:58 miedza |
| Witam, nad usługą w Gminie debatowano jakis czas temu, docelowo zostanie ona u nas wdrożona, jednak jeszcze nie teraz, gdyż nie ma na to środków - jak napisał w odpowiedzi na wniosek Wójt. | |
| CytujZgłoś | |
| sobota 28 stycznia 2012 21:39 Gość: Marek |
|
Jeśli jest tak jak piszecie o tych 30 tys. to ten SISMS jest strasznie drogi!
Wiem o dwóch konkurencyjnych rozwiązaniach. Jeden to wspomniany Alcetel, a drugi to WeConnect. Ten drugi ma dodatkowo wysyłkę email, co jest fajne, bo nie o wszystkim chciałbym dostawać SMS. Ale dokładnych cen nie znam ani jednego ani drugiego. |
|
| CytujZgłoś | |
| niedziela 29 stycznia 2012 12:23 Gość: qwerty |
|
Gość: Marek napisał(a):Jeśli jest tak jak piszecie o tych 30 tys. to ten SISMS jest strasznie drogi!
Wiem o dwóch konkurencyjnych rozwiązaniach. Jeden to wspomniany Alcetel, a drugi to WeConnect. Ten drugi ma dodatkowo wysyłkę email, co jest fajne, bo nie o wszystkim chciałbym dostawać SMS. Ale dokładnych cen nie znam ani jednego ani drugiego. W zasadzie ceny wszystkich providerów są podobne. Gmina powinna się czymś takim zainteresować, nie koniecznie akurat wspomnianej firmy, ale jakiejkolwiek. Zabita dechami Porąbka to ma, to nasza silna gmina ma nie mieć? |
|
| CytujZgłoś |